Nieuws & Kennis

5 stappen naar succesvolle Employer Branding met behulp van AI

De arbeidsmarkt is krap en het vinden van de juiste medewerkers wordt een steeds grotere uitdaging. Gelukkig zijn er goede methodes om een sterk werkgeversmerk te bouwen. Door Employer Branding op de juiste manier in te zetten behoud je op een effectieve manier bestaande werknemers én trek je nieuwe aan. Door AI (Artificial Intelligence) slim in te zetten versnel je bepaalde onderdelen in dit proces. In dit artikel leggen we uit hoe je van Employer Branding een succes maakt en hoe je daarbij AI inzet.

84% van de medewerkers overweegt om hun huidige baan te verlaten voor een ander bedrijf met een beter imago.

Source: Intermediair

Wanneer er een verschil zit tussen de identiteit (wat bedrijven willen uitstralen) en het imago (hoe talenten een bedrijf ervaren), kan het aantrekken en behouden van talent bemoeilijkt worden. Een goede Employer Branding aanpak helpt je om je merkidentiteit en -imago beter op elkaar af te stemmen, wat bijdraagt aan het versterken van je werkgeversmerk. De volgende vijf stappen helpen je om Employer Branding op een succesvolle manier in te zetten.

Stap 1 - Research:

Een gedegen Employer Branding aanpak begint natuurlijk met onderzoek, want meten is weten. En je wilt weten hoe je merk ervoor staat. Start met het meten van het verschil tussen je merkidentiteit en -imago door middel van een branding/imago-onderzoek, uitgevoerd onder potentiële en huidige werknemers. Denk hierbij aan een online vragenlijst.

Vergeet in deze fase niet om naar je concurrenten te kijken. Wat doen zij goed? Waar kun je van leren? En waar blinkt jouw organisatie in uit? Voor een onderdeel hiervan kun je AI inzetten. ChatGPT geeft bijvoorbeeld snel inzicht in concurrentie met aanknopingspunten voor dieper onderzoek. Een mooi startpunt van je concurrentieonderzoek.

Analyseer de data die voortkomen uit je onderzoek en breng eventueel de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart, met behulp van een SWOT-analyse.

Stap 2 - Strategie:

Als je je doelgroep in kaart hebt gebracht en je onderzoeksresultaten hebt geanalyseerd start je met het ontwikkelen van een Employer Value Proposition (EVP) en strategie om jouw werkgeversmerk sterk neer te zetten. Zie een EVP als een belofte die je doet naar je huidige en toekomstige werknemers, waarbij je in kaart brengt wat jij als werkgever te bieden hebt. Zorg ervoor dat alles wat in je EVP staat waar is, dat je het (ook op de lange termijn) kunt volhouden, dat het aantrekkelijk is voor meerdere doelgroepen, dat het onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie en dat het geloofwaardig overkomt.

Stap 3 - Toetsmoment:

Wil je zeker weten dat je EVP en strategie volgens je doelgroep aansluit bij jou als werkgever? Las dan -samen met hen- een toetsmoment in, waarna je eventuele aanscherpingen doorvoert, om je EVP en strategie nog scherper in te steken. Daarnaast zorgt een toetsmoment voor betrokkenheid en creëert het interne ambassadeurs, wat weer bijdraagt aan het succesvol laden van je sterke werkgeversmerk.

Stap 4 - Concept:

Vervolgens ben je er klaar voor om een effectieve Employer Branding campagne te ontwikkelen die perfect afgestemd is op jouw doelgroep, bedrijfscultuur en waarden. Kijk hierbij goed naar de juiste boodschap, middelen en kanalen om werknemers aan te spreken die écht bij het DNA van jouw bedrijf aansluiten en vergeet niet dat het evengoed gaat om interne als om externe communicatie. Je wil je goede collega’s natuurlijk graag behouden en betrekken bij je wervingscampagnes. Ook hiervoor kun je AI-tools inzetten. Zo helpt ChatGPT met het produceren van content, helpen tools zoals Midjourney met het genereren van beeld en zet je een scala van andere passende AI-tools in voor het creëren van communicatiemiddelen. Zorg er wel voor dat jij de regie houdt, want het creëren van sterke communicatiemiddelen blijft natuurlijk mensenwerk.

Stap 5 - Monitoren:

Nadat de Employer Branding campagne van start gaat moet je natuurlijk continue monitoren en bijsturen, om ervoor te zorgen dat de beoogde doelstellingen worden behaald. Loopt de campagne toch niet zo goed als verwacht? Dan ben je door monitoren op tijd om andere kanalen en middelen in te zetten voor je campagne.

Deze aanpak helpt je om:

Auteur

Anna Ulyashyna, Creative Team Director

Deel deze pagina