Nieuws & Kennis

De impact van Google Analytics 4 (GA4)

Waarom was GA4 nodig?

De trend is al jaren aan de gang en zet zijn stempel op de bescherming van persoonsgegevens. Naast de juridische structuren (GDPR, CCPA), stapelen zich ook praktische hulpmiddelen op en wordt naast uitbreidingen, de overdracht van gegevens geblokkeerd op het niveau van browsers en zelfs besturingssystemen. Universal Analytics vertrouwt nog alleen op de gegevens die het ziet, en de laatste tijd zijn deze steeds minder beschikbaar.

Google reageerde op deze situatie door GA4 te creëren, uitgerust met kunstmatige intelligentie en Machine Learning. GA4 verzamelt alle gegevens die het kan, geeft het door met algoritmen en probeert de werkelijke situatie te modelleren. Dat wil zeggen, om het beeld te laten zien van hoe het zou zijn als de informatie over elke gebruiker had.

Google Analytics 4 verschillende meetmodellen

Terwijl het meetmodel van Universal Analytics was gebaseerd op paginaweergaven en sessies, is het meetmodel van GA4 al gebaseerd op gebeurtenissen en parameters. Dus zelfs in Google Analytics 4 wordt een paginaweergave als een gebeurtenis beschouwd. De reden voor deze wijziging is dat GA4, zoals de naam van de vorige bèta suggereert, perfect kan worden gebruikt voor het meten van niet alleen websites, maar ook Android- en iOS-applicaties. In het geval van mobiele applicaties is de traditionele Page View-statistiek moeilijk te interpreteren.

In de zogenaamde Single Page-toepassingen, waarbij alle pagina's van een website technisch gezien één pagina zijn, zijn er geen paginaladingen tussen het bekijken van verschillende inhoud.

Introductie van engagementstatistieken

In het verleden was het bouncepercentage vooral de indicator die veel mensen en dus ook veel van onze klanten gebruikten om te analyseren hoe geïnteresseerd de bezoekers van de site zijn, in de inhoud van de site.

Daarmee was het bouncepercentage gemakkelijk te manipuleren en dus niet bepaald de perfecte indicator. Met de introductie van verschillende engagement statistieken in GA4 kunnen we op een meer genuanceerde manier analyseren of de gebruikers die naar de pagina komen echt geïnteresseerd zijn in de content van de opgegeven bestemmingspagina.

Een dergelijke engagement methodiek zal zijn:

Wijziging Google Analytics-gebeurtenissen (events)

Een andere verandering in GA4 is de regels voor het opzetten van ‘gebeurtenissen’ ofwel GA Events. Net als in het geval van Google Analytics 3 is het verplicht om ervoor te zorgen dat de gebeurtenis categorie- en actiewaarden heeft, en optioneel label- en waarde waarden. In Google Analytics 4 verandert dit. Bij het configureren van GA4 Events kunnen we de parameters van de Events volledig vrij definiëren.

Bouncepercentage

Zoals we hierboven beschreven met de statistieken, was het bouncepercentage voorheen niet de beste graadmeter voor het meten van betrokkenheid, en zal dit ook niet langer beschikbaar zijn in GA4. Naar onze mening was dit een goede beslissing van Google. Hoewel veel mensen graag het bouncepercentage gebruikten om het succes van een specifieke campagne of kanaal te meten, wisten maar weinigen hoe het bouncepercentage wordt berekend. En daarbij het gemak om de waarden van slecht ingestelde events te manipuleren.

Grote kans dat velen het zullen missen, maar over het algemeen is het een positieve stap van Google, die helpt om het aantal slechte analyses op basis van verkeerd geïnterpreteerde gegevens te verminderen.

Voorspellende statistieken

Toegang tot voorspellende indicatoren kan ook een handige nieuwe functie van Google Analytics zijn. Deze voorspellende statistieken worden bepaald op basis van de machine learning-algoritmen van Google en heeft als doel de specialisten nuttig inzicht te geven. Een voorbeeld van zo'n voorspellende indicator in GA4 kan zijn:

GA4-Privacy

Doordat websites beter worden ontwikkeld en gebruikers zich steeds meer bewust worden van privacy voorwaarden en daardoor zich ook vaker afmelden voor het bijhouden van hun sessies, heeft Google Analytics een aantal grote veranderingen doorgevoerd om website-eigenaren relevante inzichten te kunnen blijven bieden.

In GA4 wordt dit probleem aangepakt door AI te gebruiken bij het maken van modellen op basis van persoonsgegevens. Daarbij is het van belang dat er voorzien wordt van voldoende inzicht in hoe gebruikers die niet gevolgd willen worden, omgaan met de websites.

Google Analytics 4 DebugView

Een andere nieuwe functie is DebugView. Met de DebugView-functie kun je fouten opsporen in afzonderlijke events of andere technische instellingen in GA4

Gratis integratie met Big Query

In de vorige GA-versie was integratie met Big Query mogelijk, maar alleen voor betalende Google Analytics 360-gebruikers, niet voor gratis Google Analytics-gebruikers. Met GA4 komt daar verandering in en nu kun je ook met de gratis versie de data van het betreffende account analyseren met BigQuery.

In een notendop alle ins- en outs op een rijtje:

Tot slot; nog een aantal belangrijke data om rekening mee te houden:

Op 1 juli 2023 verwerken standaard Universal Analytics-property‘s geen gegevens meer. Na 1 juli 2023 kun je jouw UA-rapporten gedurende een bepaalde periode nog blijven bekijken. Nieuwe gegevens stromen echter alleen naar GA4-property's.

Op 1 oktober 2023 eindigt de verwerkingsextensie van Google Analytics 360-property's. Het is daarom goed om GA4 nu al te gebruiken en te bekijken welke voordelen er te behalen zijn.

Auteur

Peter Kovari, Digital Marketing Consultant

Deel deze pagina