Stappenplan: Design AI

Welkom bij het Design AI-Stappenplan, het startpunt voor een boeiende ontdekkingsreis in de wereld van kunstmatige intelligentie in design. Deze gids is speciaal ontwikkeld voor iedereen die gefascineerd is door AI en de impact ervan op het creatieve proces. Of je nu een doorgewinterde ontwerper bent of nieuwsgierig naar de rol van AI in design, dit stappenplan zal je onze perspectieven en praktische vaardigheden bieden.

Waarom Design AI?

In een snel veranderende wereld waarin technologie en creativiteit steeds meer vervlochten raken, biedt Design AI ongekende mogelijkheden voor innovatie. Van het automatiseren van routinetaken tot het creëren van gepersonaliseerde gebruikerservaringen, AI heeft de potentie om het ontwerpproces te transformeren.

LET’S CONNECT

1. Vooronderzoek en data verzamelen

 • Survey ontwerpen met ChatGPT: gebruik ChatGPT om een enquête te ontwerpen die gericht is op het verzamelen van informatie over je doelgroep, hun voorkeuren, en behoeften.

 • Survey uitvoeren: verspreid de enquête onder je doelgroep via sociale media, e-mail, of andere kanalen.

2. Data-analyse

 • Samenvatten van uitkomsten met ChatGPT: importeer de verzamelde data in een gestructureerd formaat (zoals een spreadsheet) en gebruik ChatGPT om een samenvatting en analyse te maken van de resultaten.

3. Markt- en concurrentieonderzoek

 • Onderzoek starten met behulp van AI: gebruik de uitkomsten van de enquête om een gericht onderzoek te starten naar de markt, concurrentie, potentiële namen voor je product of dienst, en andere relevante factoren.

 • Gebruik AI-Tools voor analyse: er zijn diverse AI-tools beschikbaar die kunnen helpen bij het analyseren van markttrends en concurrentie.

4. Conceptontwikkeling

 • Conceptonderzoek met AI: gebruik AI-tools om ideeën te genereren en te evalueren. Dit kan variëren van het brainstormen over product functies tot het verkennen van verschillende designesthetiek.

 • Feedback verzamelen: gebruik AI om feedback te verzamelen en te analyseren op je concepten.

5. Visualisatie en prototyping

 • Beelden genereren met AI (zoals Midjourney): leer hoe je effectieve prompts schrijft om AI-gegenereerde afbeeldingen te creëren die je concepten visualiseren. Midjourney is een voorbeeld van een tool die hierbij kan helpen.

"Creëer een afbeelding van een vreedzaam dorpje genesteld in een weelderig, groen bos. Het dorp bestaat uit kleine, charmante huisjes met rieten daken, omgeven door bloeiende tuinen. In de verte is een kristalheldere rivier zichtbaar, die slingert door het landschap met op de achtergrond majestueuze bergen. De scène speelt zich af tijdens de gouden uurtjes van de vroege avond, met een warm, zacht licht dat de huizen en de natuurlijke omgeving verlicht. De stijl moet realistisch zijn met een vleugje fantasie, vergelijkbaar met een schilderij."

Deze prompt is effectief omdat het:

 1. Specifiek is: het beschrijft gedetailleerd het dorp, de omgeving, en het tijdstip van de dag.

 2. Sfeer creëert: door het gebruik van termen als "vreedzaam", "weelderig", en "gouden uurtjes", wordt een specifieke sfeer gecreëerd.

 3. Een visuele stijl aangeeft: de toevoeging van 'realistisch met een vleugje fantasie, vergelijkbaar met een schilderij' geeft richting aan de artistieke stijl van de afbeelding.

Stappenplan maken prompt for design

Hier is een beknopt stappenplan voor het schrijven van een sterke prompt voor AI-generatie tools zoals Midjourney:

 • Definieer het onderwerp: begin met een duidelijke beschrijving van het hoofdonderwerp of de centrale focus van je afbeelding.

 • Voeg details toe: geef specifieke details over belangrijke elementen zoals locatie, objecten, personages, of tijdstip van de dag.

 • Beschrijf de sfeer: geef aan welke sfeer of emotie de afbeelding moet uitstralen, zoals vredig, dynamisch, mysterieus, enz.

 • Kies een stijl: specificeer indien nodig een artistieke stijl of thema, zoals realistisch, surrealistisch, futuristisch, enz.

Tips

 • Beperk letterlijke interpretaties: vermijd te vage of dubbelzinnige termen die letterlijk geïnterpreteerd kunnen worden op een manier die je niet bedoelt.

 • Blijf beknopt: houd je prompt duidelijk en tot het punt, zonder overbodige informatie.

 • Experimenteer en pas aan: wees bereid om je prompt aan te passen en te experimenteren met verschillende formuleringen om het gewenste resultaat te bereiken. 

 • Prototypes ontwikkelen: gebruik deze afbeeldingen als onderdeel van je prototyping-proces.

6. Iteratie en verbetering

 • Iteratief proces: gebruik feedback en resultaten om je concepten en ontwerpen te verfijnen. AI kan helpen bij het snel genereren van aangepaste versies op basis van nieuwe input.

7. Presentatie en communicatie

 • Presenteer je werk: gebruik AI-generatie tools om indrukwekkende visuals te maken voor je.

 • Documentatie en rapportage: schakel AI in om documentatie en rapporten op te stellen die je proces en resultaten beschrijven.

Extra tips:

 • Beginnersvriendelijke aanpak: focus op eenvoudige, duidelijke taken die de kracht van AI demonstreren zonder overweldigend te zijn.

 • Praktische oefeningen: laat de deelnemers actief experimenteren met AI-tools.

 • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen: de wereld van AI evolueert snel, dus blijf op de hoogte van de nieuwste tools en technieken.

Rechten en gebruik van AI-afbeeldingen

Wees je ervan bewust dat afbeeldingen gegenereerd met tools zoals Midjourney ook rechten van die diensten kunnen bevatten. Dit betekent dat, hoewel je deze afbeeldingen kunt gebruiken voor concepten en presentaties, Midjourney ook rechten heeft op het gebruik van deze afbeeldingen. Het is belangrijk om de gebruiksvoorwaarden van deze tools te begrijpen en na te gaan hoe dit invloed heeft op je rechten als ontwerper.

Auteur

Hugo van Vliet, Consultant

Deel deze pagina