Deep dive: AI + Branding

Creëren met behulp van artificial intelligence

Creëren met behulp van AI is iets waar we inmiddels niet meer omheen kunnen. Bij Blue Field Agency hebben we dit vraagstuk de afgelopen weken goed onder de loep genomen en er in co-creatie een merk mee ontwikkeld. Op deze pagina delen we de inzichten die we gaandeweg hebben opgedaan.

Aan de slag!

Om te testen in welke mate AI ons kan helpen bij het creëren van een merk hebben we onszelf de opdracht gegeven een duurzaam outdoor schoenenmerk voor vrouwen te ontwikkelen. Hierbij hebben we het proces doorlopen van o.a. een inhoudelijk onderzoek zoals concurrentie, doelgroep en merknaam. De conceptuele richting met aanzet tot logo, visuele stijl en beeldconcept. En uitingen zoals collateral, website, verpakkingen en campagnemiddelen. Bij iedere stap van het proces hebben we geprobeerd zoveel mogelijk uit AI tools zoals ChatpGPT en Midjourney te halen en hebben uiteraard, waar nodig, onze gebruikelijk tools ingezet.

Research
Concurrentie-, doelgroep- en merknaamonderzoek

Concept
Logo, visuele stijl en beeldconcept

Communicatie
Landingpage, collateral en campagnemiddelen

Nimbu

01. Concurrentieonderzoek

ChatGPT geeft snel inzicht in concurrentie met aanknopingspunten voor dieper onderzoek. Verdere uiteenzetting van de concurrentie en het visueel maken ervan is maatwerk.

02. Doelgroep onderzoek

AI kon ons verwijzen naar bronnen, maar vertelde ons ook uitdrukkelijk dat we zelf grondig onderzoek moesten doen via doelgroeponderzoek, enquêtes en focusgroepen.

03. Merknamen

AI helpt een iteratief proces op gang te brengen en kan zo het onderzoek versnellen. AI helpt je op weg, houdt je scherp en geeft nieuwe invalshoeken.

Nu dan een naam!

ChatGPT geeft oneindig veel mogelijkheden voor namen. De kunst is de krenten uit de pap te vissen en haakjes te vinden om een breder verhaal aan op te kunnen hangen. Toen we ChatGPT te vragen op de gehele voorgaande geschiedenis van het gesprek een brand-story te schrijven, kregen we plotseling een heel mooi ‘Once upon a time’ verhaal. Dit, gecombineerd met een brand story die meer op sustainability was gericht gaf ons een haakje om een merk mee te kunnen gaan bouwen door het vertellen van een verhaal. Hierdoor hadden we ook meer content om aan Midjourney te voeden voor het genereren van beeld. Zo gingen we van ‘een leuk plaatje van een schoen’ naar een richting voor merkbeleving om het snijvlak van fantasie en sustainability.

Kan Midjourney ook logo’s maken?

Het antwoord is zowel ‘ja’ als ‘nee’. Het is maar net waar je genoegen mee wilt nemen, de logo’s die Midjourney maakt zijn namelijk plaatjes. We kwamen erachter dat het een prima startpunt kan zijn om door geïnspireerd te raken. Een veelzijdig logo maken met een sterk verhaal en grote toepasbaarheid én in de juiste bestandsformaten (o.a. vector en in PMS kleuren) is, voor nu, nog menselijk maatwerk.
 

De wereld van Nimbu verder uitbouwen.

Om de stijl verder uit te bouwen en om plekken te creëeren voor bijv. tekst zijn we grafische vertalingen van natuurlijke elementen gaan opvragen. Hier kwam, na wat aansturen, bruikbaar materiaal uit wat we in sommige gevallen bijna 1-op1 in konden zetten in de visuele stijl.

Een aantal tips en bevindingen.

Door dit traject te hebben doorlopen hebben we veel meer grip gekregen op de rol van AI binnen ons vakgebied en zijn we enthousiast. We kunnen vlotter schetsen en ideeën valideren of ontkrachten. In sommige gevallen zal beeld direct bruikbaar zijn en in andere gevallen juist een goede briefing voor een fotograaf of beeldmaker. AI is een katalysator voor creativiteit!

01.

Connecting the dots en research blijft vooralsnog grotendeels mensenwerk. Én het is maar net wie er aan de knoppen zit.

02.

Waar je veel van hebt krijg je meer van. Veel uitkomsten voelen dus bekend. Aan de andere kant laten wij ons doorgaans ook inspireren door wat al bestaat. AI doet dat alleen sneller en gerichter.

03.

AI kan een catalisotor voor creativiteit zijn en bevordert een iteratief proces. Je kan sneller schetsen en ideeën valideren of ontkrachten.

Bekijk de case hier!

Auteur

Maarten van Enkhuizen, Creative Lead

Deel deze pagina