AI & Branding Pilot

Het creëren van een duurzaam outdoor schoenenmerk voor vrouwen met behulp van AI

Nimbu

Opdrachtgever

Blue Field Agency

Services

Brand Guide Creative Marketing

Creëren met behulp van AI is iets waar we inmiddels niet meer omheen kunnen. Bij Blue Field Agency hebben we dit vraagstuk de afgelopen weken goed onder de loep genomen en hebben we er een merk mee ontwikkeld.

De opdracht

Het creëren van een duurzaam outdoor schoenenmerk voor vrouwen met behulp van AI. Hierbij hebben we het proces doorlopen van o.a. een inhoudelijk onderzoek naar bijv. concurrentie, doelgroep en merknaam. De conceptuele richting met aanzet tot logo, visuele stijl en beeldconcept. En uitingen van het merk zoals collateral, website, verpakkingen en campagnemiddelen.

De aanpak

Tijdens het intensief ‘praten’ met ChatGPT kwamen we tot de conclusie dat we snel inzicht in concurrentie met aanknopingspunten voor dieper onderzoek konden achterhalen. Toch gaf ChatGPT ook veelvuldig aan dat we zelf grondig onderzoek moesten doen via doelgroeponderzoek, enquêtes en focusgroepen.

AI helpt een iteratief proces op gang te brengen en kan zo het onderzoek versnellen. AI helpt je op weg, houdt je scherp en geeft nieuwe invalshoeken. De menselijke factor blijft echter wel onwijs belangrijk, want het is maar net wie er achter de knoppen zit om de vragen te stellen en alles aan elkaar te knopen.

Van inzichten tot een passend merk

Na allerlei inzichten uit het onderzoek, zowel inhoudelijk als visueel, te combineren was het tijd om knopen door te hakken. Hierbij zijn we op zoek gegaan naar het ‘haakje’ om het juiste verhaal mee te vertellen die de doelgroep zal aanspreken.

Nu we een passend beeldconcept, een conceptueel onderbouwd logo en bijpassende vormtaal te hebben ontwikkeld was het tijd het merk leven in te blazen met een bonte wereld aan uiteenlopende uitingen.

”AI is een katalysator voor creativiteit en bevordert een iteratief proces. Je kunt ideeën sneller schetsen en valideren of ontkrachten.”

Conclusie van team Creative